Batony z płatków owsianych

Batony z płatków owsianych i mleka kokosowego.

Dziś proponujemy szybki i łatwy w wykonaniu baton z płatków owsianych. To zdrowa przekąska łatwa do zabrania ze sobą do pracy lub szkoły.

Składniki:

-ok 400ml mleka kokosowego
-2 szklanki płatków owsianych (zwykłych)
-orzechy (dowolny rodzaj)
-suszona żurawina
-suszone śliwki
-miód (wedle własnych preferencji)

Wykonanie:

Wszystkie suche składniki wymieszać w misce, a mleko podgrzać w garnku i dodać do suchych składników. Powstałą masę wyłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Uformować na kształt prostokąta o grubości ok 2 cm. Piec przez 40 min w temp. 150 st Celsjusza. Na koniec pokroić na batony.

Tak przygotowany baton można zabrać ze sobą do pracy lub szkoły. Płatki owsiane są bogate w białko, ale także wyposażone w najlepszy zestaw aminokwasów. Talerz płatków owsianych z mlekiem lub jogurtem zapewnia komórkom mózgowym i nerwowym porcję witaminy B6, która poprawia pamięć i koncentrację oraz szybsze przyswajanie wiedzy. Witamina B1 i kwas pantotenowy przeciwdziałają narastającemu zmęczeniu oraz rozdrażnieniu, zarówno podczas wysiłku fizycznego, jak i umysłowego. Owies zawiera też substancje działające antydepresyjnie i likwidujące zły nastrój (wspomniane witaminy z grupy B, a także selen i magnez niezbędne dla mózgu i systemu przewodzenia nerwowego). Suszone bakalie zapewniają całe mnóstwo witamin i można je dowolnie mieszać tworząc swoje własne kompozycje smakowe. SMACZNEGO!!!!!!