Dietetyka jest nauką medyczną, która wyspecjalizowała się w kierunku racjonalnego odżywiania człowieka chorego jak i zdrowego. Dietetyka zajmuje się oceną  odżywiania na wyniki np sportowe.Odpowiedni dobór diety  do indywidualnego celu tj. np zwiększenie masy mięśniowej, wydolności, redukcja tkanki tłuszczowej itd pozwoli na osiąganie lepszych wyników.

Kurs Żywienie obejmuje :

1. Pojęcie diety oraz ocena piramidy żywienia.
2. Makroskładniki pokarmowe – białko, tłuszcze, węglowodany – podział, omówienie oraz ich dobre i złe źródła.
3. Jak wyliczyć podstawową przemianę materii (PPM), całkowitą przemianę materii (CPM) oraz rozkład makroskładników dla konkretnego przypadku. Czy w ogóle warto liczyć kalorie? Czy należy uwzględniać to jaką ktoś ma budowę ciała?? – omówienie somatotypów.
4. Mit cholesterolowy.
5. Co z tym glutenem i nabiałem?
6. Cichy zabójca – cukier. Dlaczego przyczynia się do otyłości?
7. Czynniki antyżywieniowe (cukier, syrop glukozowo-fruktozowy, gluten, lektyny, tłuszcze trans, kwas fitynowy, dodatki do żywności, metale ciężkie, wzmacniacze smaku).
8. Przegląd wybranych hormonów – dlaczego pełnią tak istotną rolę w naszym organizmie?
9. Witaminy, minerały, antyoksydanty.
10. Woda i nawodnienie – dlaczego są tak ważne?
11. Odżywianie i suplementacja okołotreningowa.
12. Choroby autoimmunologiczne – czym są i ich krótkie omówienie (problemy z tarczycą – choroba Hashimoto, niedoczynność i nadczynność tarczycy, insulinooporność oraz cukrzyca typu II).
13. Badania laboratoryjne – pomoc w diagnozie i indywidualizacji danego przypadku.
14. Przegląd wybranych, popularnych diet.
15. Plusy i minusy diet wysokotłuszczowych oraz wysokowęglowodanych.
16. Od czego zacząć rozpisywanie diety? Zadbaj o podstawy dietoterapii oraz o dokładny wywiad żywieniowy.

Szkolenie trwa 2 dni

Cena 449zł

Terminy wszystkich szkoleń znajdziesz “TUTAJ”

Po ukończonym szkoleniu uczestnik otrzymuje stosowny certyfikat