Metabolizm

Dlaczego jedni, choć objadają się słodyczami, nie tyją, a inni po sytej kolacji czują, jakby nagle przybyło im kilka kilogramów więcej?
Winowajcą jest tu przemiana materii, a ściślej- jej tempo.
Metabolizm to cykliczny proces zachodzący bez przerwy,
który umożliwia podtrzymywanie funkcji życiowych poprzez pozyskanie energii i składników odżywczych z pożywienia oraz wykorzystanie ich.

Podstawowa przemiana materii (PPM) to najniższy poziom przemian energetycznych zachodzących w organizmie. Wartość PPM zależy głównie od parametrów takich jak: masa ciała, ilość tkanki mięśniowej, wzrost (powierzchnia skóry), wiek, płeć i stan fizjologiczny organizmu.
Uwolniona energia z PPM wykorzystywana jest na niezbędne funkcje życiowe m.in.: oddychanie, pracę serca oraz odbudowę komórek.
Badania dowodzą, że u kobiet PPM jest około 7% niższa niż u mężczyzn. Wpływają na to głównie różnice w budowie ciała, a przede wszystkim większa zawartość tkanki tłuszczowej.

Łączna wartość przemian energetycznych w organizmie, mających wpływ na prawidłowe funkcjonowanie organizmu człowieka to całkowita przemiana materii (CPM). Składają się na nią omówiona wcześniej podstawowa przemiana materii (PPM) oraz ponadpodstawowa przemiana materii (PPPM).
Czynnikami zwiększającymi całkowitą przemianę materii są:
niska temperatura otoczenia, stres oraz palenie tytoniu i spożywanie używek. Największy wpływ na PPPM ma jednak aktywność fizyczna człowieka.
Składniki pokarmowe mogą znacznie przyspieszyć metabolizm, dlatego dzisiaj opiszemy najskuteczniejsze z nich- doprawione kilkoma trikami skutecznie pomogą nam zwiększyć tempo przemiany materii 🙂

1) Jabłka- jedz je na pusty żołądek, najwcześniej godzinę po lub godzinę przed innym posiłkiem. Dzięki dużej zawartości błonnika jabłka wspomagają pracę jelit, a także przyśpieszają trawienie tłuszczów.
2) Imbir, cynamon, bazylia, siemię lniane, oregano, estragon, chilli, czosnek, kminek, pieprz, kurkuma, goździki- jak najczęściej dodawaj je do potraw.
3) Woda- woda mineralna to oczywiście warunek konieczny, by przyspieszyć metabolizm. Odwodniony organizm nie funkcjonuje normalnie, spowalnia wszystkie swoje funkcje. Pij 1,5-2 l wody niegazowanej dziennie. Dodatkowo zaraz po przebudzeniu wypij szklankę wody, najlepiej z cytryną- na czczo przyśpiesza metabolizm nawet o 30 %.
4) Jedz produkty bogate w błonnik- ma szerokie zastosowanie zdrowotne i przyspiesza perystaltykę jelit.
5) Poćwicz rano- podkręca to bardzo metabolizm i utrzymuje go na wysokim poziomie jeszcze kilka godzin po wysiłku fizycznym.
6) Rano pij kawę, koniecznie bez cukru i sztucznych słodzików. Mała dawka kofeiny wspaniale pobudza przemianę materii- stymuluje układ nerwowy do wydzielania noradrenaliny.
7) Wysypiaj się. Brak snu prowadzi do zaburzeń w wydzielaniu hormonu odpowiedzialnego za uczucie głodu, przez co częściej czujesz ssanie w żołądku i więcej jesz.
8) Bieganie, pływanie czy jazda na rowerze mogą intensywnie wpływać na stałe podwyższenie tempa metabolizmu, jeśli ćwiczy się odpowiednio.
Najbardziej efektywne są treningi interwałowe.
9) Zwiększ ilość masy mięśniowej- mięśnie zużywają więcej energii niż tkanka tłuszczowa, dlatego przyrost m.m. przekłada się na zwiększone tempo metabolizmu.
10) Warto wzbogacić dietę w tłuste ryby morskie takie jak: śledź, makrela, sardynka, łosoś, tuńczyk, orzechy i olej lniany. Zawierają one kwasy tłuszczowe, zmniejszające oporność komórek na leptynę, czyli hormon powiązany z uczuciem sytości i spalaniem tłuszczu.
11) Komponuj posiłki tak, aby jednorazowo się nie przejadać, tylko zaspokoić uczucie głodu. Wskazane odstępy między posiłkami to 3-4 godziny. Lepiej zjeść częściej, a mniejszą porcję