Brak produktów w koszyku.
Przepis na pudding z tapioki
W związku ze zbliżającymi się świętami postanowiliśmy dziś zaproponować pyszny deser (lub przekąskę), którą mogę zjeść wszyscy i ci dbający o linię jak i osoby cierpiący na alergie pokarmowe. Nie znam osoby, która po zjedzeniu puddingu z tapioki nie chciała by zrobić go u siebie w domu a jest on dziecinnie prosty.
A co to właściwie jest ta tapioka? Tapioka to skrobia uzyskiwana z bulw manioku.Pochodzi z Brazylii. Najczęściej występuje w postaci perłowych kuleczek i ceniona jest za swoje ciekawe właściwości. Nie zawiera ona glutenu ani cholesterolu dzięki czemu jest częstym gościem w kuchni osób cierpiących na miażdżycę lub alergie pokarmowe. Dzięki niewielkiej zawartości węglowodanów i białek jest lekkostrawna i niskokaloryczna. Perełki tapioki zasadniczo są bezsmakowe. Gotując je w dowolnym płynie można nadać im ulubiony smak. Pod wpływem gotowania pęcznieją i i uzyskują żelową konsystencję. Kupić je można w większości marketów w działach ze zdrową żywnością lub w sklepach internetowych, a za opakowanie 400 g zapłacimy ok. 6-7 złotych
Nasza propozycja na kokosowy pudding z tapioki z borówkami amerykańskimi:
*400 ml mleka kokosowego
*1/4 szklanki perełek tapioki
*2 łyżki syropu z agawy
*garść borówek amerykańskich
W rondelku z grubym dnem gotujemy tapiokę z mlekiem kokosowym do czasu aż perełki zmiękną i staną się zupełnie przeźroczyste. Słodzimy do smaku syropem z agawy lub dowolnym cukrem do smaku. Powstały pudding przelewany do naczynek i czekam aż wystygnie posypujemy borówkami. SMACZNEGO 🙂