Dziś proponujemy pyszną i zdrową zupę krem z selera z prażonymi orzechami włoskimi. W okresie zimowym warto jeść ciepłe rozgrzewające posiłki.

Składniki:
-jeden duży seler bulwiasty
-korzeń pietruszki
-cebula
-litr bulionu warzywnego
-liście laurowe
-ziele angielskie
-sól
-pieprz
-ćwiartka cytryny
-orzechy włoskie

Przepis:
w garnku na rozgrzanej oliwie podsmażyć jedną średnią cebulę. Do cebuli dodać pokrojonego w kostkę selera i pietruszkę i chwilę podsmażać. Warzywa zalać ok litrem bulionu warzywnego, dodać ziele angielskie i liście laurowe i tak gotować do miękkości. Na koniec zupę zmiksować blenderem na gładko i doprawić solą, pieprzem, odrobiną gałki muszkatołowej i sokiem z cytryny. Podawać z orzechami włoskimi podprażonymi na suchej patelni. Smacznego!

Share with your friends: