Brak produktów w koszyku.
Czym zastąpić cukier
Miód pszczeli
Jest zdecydowanie słodszy od cukru dlatego używajmy go mniej. Pamiętajmy, że miód traci swoje wartości w wysokich temperaturach ( maksymalna temperatura podgrzewania to 40 stopni ). Najwięcej wartości składników odżywczych ma miód surowy. Najlepiej używać go do deserów, słodkich dressingów, lodów itd.
Syrop klonowy
Jest doskonałym zamiennikiem cukru białego. Jest to w 100% naturalna substancja słodząca z soku klonowego. Ciemne syropy mają bardziej intensywny smak i najczęściej używa się je do pieczenia. Pamiętaj aby wybierać organiczny syrop klonowy – zapewnia to czystość produktu i gwarantuje jego jakość.
Melasa
Powstaje w procesie przetwarzania cukru trzcinowego. Im ciemniejszy kolor melasy tym zawiera mniej cukru. Melasa ma słodko-gorzki smak. Melasa jednak jest bardziej kaloryczna od syropów klonowego i daktylowego i nadaje się najlepiej do ciastek pełnoziarnistych i pierników.
Syrop z agawy
Powstaje z zagęszczonego soku z agawy. Charakterystyczną cechą tego syropu jest bardzo niski indeks glikemiczny IG15 i jest polecany diabetykom oraz osobom stosujące diety niskokaloryczne. Niestety ten produkt zawiera wysoką zawartość fruktozy i przyczynia się do wypłukiwania z organizmu witamin i minerałów.
Syrop z brązowego ryżu
Słodki smak z posmakiem toffi. Syrop jest uzyskiwany ze skrobi ryżowej. Zawiera witaminy z grupy B. Można używać go do słodzenia gorących i zimnych napoi. Świetnie sprawdza się do słodzenia batonów z musli ze względu na lepką konsystencje. Posiada łagodny smak.
Syrop daktylowy
Występują tu białka, tłuszcze, karoteny, witaminy z grupy B, witamina E, wapń, żelazo i fosfor. Ma gęstą konsystencję i karmelowy smak. Możemy używać go w polewach do lodów, słodzenia napoi, czy ciast.
Sypkie cukry
Cukier trzcinowy nierafinowany, demerara, muscovado
Uwaga!
W sklepach często sprzedawany jest cukier brązowy, który jest cukrem białym zabarwionym melasą lub karmelem. Nie ma on nic wspólnego z nierafinowanym cukrem trzcinowym. Aby kupić właściwy, na etykiecie musi być zamieszczona informacja: Cukier trzcinowy 100%