Przepis na szpinakowe smoothie

Liście szpinaku są doskonałym źródłem beta-karotenu, luteiny i witaminy C mają właściwości antynowotworowe i przeciw miażdżycowe. Zielone liście są bogate w magnez a co za tym idzie obniżają podatność na stres. Potas w nich zawarty obniża ciśnienie krwi i reguluje prace serca. Banany zapewnią uczucie sytości i energię na długi czas a poza tym zawierają duże ilości witaminy: A, C, E, K oraz te z grupy B, spore ilości błonnika i składniki mineralne takie jak magnez, fosfor i wapń i potas.

Składniki:

-250 ml  świeżego soku jabłkowego
-liście szpinaku
-1 banan
-1 limonka

Przepis :

W blenderze zmiksuj na gładko 250 ml świeżego soku z jabłek z  sporą garścią liści szpinaku i jednym  bananem  plus sok wyciśnięty z jednej limonki lub połowy cytryny. Jeżeli chcesz uzyskać lodowe smoothie dodaj zamrożonego banana pokrojonego na mniejsze kawałki.

Banan sprawia, że smoothie jest bardzo sycące a w połączeniu z liśćmi szpinaku dodatkowo bardzo zdrowy. Taki koktajl ma niewiele kalorii a do tego łatwo go zabrać ze sobą do pracy czy szkoły jako lekką przekąskę lub drugie śniadanie.Na zdrowie 🙂