Wszystkie suche składniki wymieszać w misce, a mleko podgrzać w garnku i dodać do suchych składników. Powstałą masę wyłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Uformować na kształt prostokąta o grubości ok 2 cm. Piec przez 40 min w temp. 150 st Celsjusza. Na koniec pokroić na batony.
Tak przygotowany baton można zabrać ze sobą do pracy lub szkoły. Płatki owsiane są bogate w białko, ale także wyposażone w najlepszy zestaw aminokwasów.Talerz płatków owsianych z mlekiem lub jogurtem zapewnia komórkom mózgowym i nerwowym porcję witaminy B6, która poprawia pamięć i koncentrację oraz szybsze przyswajanie wiedzy. Witamina B1 i kwas pantotenowy przeciwdziałają narastającemu zmęczeniu oraz rozdrażnieniu, zarówno podczas wysiłku fizycznego, jak i umysłowego. Owies zawiera też substancje działające antydepresyjnie i likwidujące zły nastrój (wspomniane witaminy z grupy B, a także selen i magnez niezbędne dla mózgu i systemu przewodzenia nerwowego). Suszone bakalie zapewniają całe mnóstwo witamin i można je dowolnie mieszać tworząc swoje własne kompozycje smakowe. SMACZNEGO!!!!!!