sniadanie wysokobialkowe weglowadanowe

Śniadanie wysokobiałkowe czy wysokowęglowodanowe? Zarówno śniadania wysokobiałkowe, jak i wysokowęglowodanowe są zalecane dla kontroli wagi i optymalnego odżywiania. Ale które jest lepsze i kiedy należy jeść które? Czy jedzenie jednego lub drugiego przynosi różne korzyści, czy jest to tylko kwestia osobistych preferencji? W tym artykule odpowiadamy na te pytania, przyglądając się powszechnym źródłom białka i węglowodanów w produktach śniadaniowych. Przyglądamy się również bliżej zaletom i wadom każdego z nich, aby pomóc Ci zdecydować, co będzie dla Ciebie najlepsze.

Wysokobiałkowe śniadanie

Śniadania wysokobiałkowe zapewniają uczucie pełności, które trwa dłużej niż śniadania wysokowęglowodanowe. A to uczucie może pomóc Ci zjeść mniej kalorii w ciągu dnia. Możesz uzyskać więcej białka jedząc takie produkty jak jajka, nabiał, ryby, drób, fasola, soja i mięso. Jeśli nie jesteś wegetarianinem, wybierz źródło białka o niskiej zawartości tłuszczów nasyconych, takie jak ryby.

Jajka są świetnym źródłem białka na śniadanie. Możesz również zwiększyć ilość białka poprzez dodanie orzechów lub nasion (które są dobrym źródłem zdrowych tłuszczów), żywności sojowej, takiej jak tofu, lub żywności mlecznej, takiej jak np. jogurt grecki.

Śniadanie o wysokiej zawartości węglowodanów

Dla tych, którzy starają się schudnąć, wysokowęglowodanowe śniadania mogą pomóc Ci bardziej podkręcając Twój metabolizm i zwiększając termogeneze organizmu. Bogate w węglowodany pokarmy o niskiej zawartości tłuszczu to chleb, bajgle, płatki owsiane, kasze, i większość owoców.

Jeśli próbujesz schudnąć, możesz skorzystać ze spożywania większej części kalorii w postaci węglowodanów podczas śniadania. Dzieje się tak dlatego, że węglowodany są trawione i metabolizowane szybciej niż białko czy tłuszcz, przez co organizm spala więcej kalorii. Tymczasem śniadania wysokobiałkowe łączą się z uczuciem pełności przez dłuższy okres czasu niż śniadania wysokowęglowodanowe. W rezultacie możesz być bardziej skłonny do zjedzenia większej ilości kalorii przy następnym posiłku.

Śniadanie wysokobiałkowe i wysokowęglowodanowe – różnice

Śniadania wysokobiałkowe są trawione wolniej niż śniadania wysokowęglowodanowe. W rezultacie, po zjedzeniu śniadania wysokobiałkowego możesz czuć się pełniejszy przez dłuższy czas. To uczucie pełności może pomóc Ci kontrolować wielkość porcji i zmniejszyć ilość kalorii spożywanych w ciągu dnia. Korzyści ze spożywania śniadania o wysokiej zawartości węglowodanów to fakt, że mogą one pomóc Ci poczuć się bardziej energicznie i mogą pomóc Ci osiągnąć lepsze wyniki podczas treningów. Pozwolą Ci ”naładować” Twoje mięśnie glikogenem, który możesz później spożytkować podczas treningu.

Który z nich jest lepszy dla kontroli wagi?

Wykazano, że spożywanie śniadania wysokobiałkowego zmniejsza apetyt i zwiększa sytość w ciągu dnia. W rezultacie możesz być mniej skłonny do przejadania się podczas następnych posiłków i podjadania między posiłkami. Ponieważ śniadania wysokowęglowodanowe zwiększają tempo metabolizmu, możesz spalać więcej kalorii w spoczynku. To może się przydać, jeśli próbujesz schudnąć.

Które z nich jest lepsze dla ogólnego stanu zdrowia?

Ludzie, którzy jedzą śniadania wysokowęglowodanowe, często zgłaszają uczucie większej energii niż ci, którzy jedzą śniadania wysokobiałkowe. Może to być szczególnie pomocne dla tych, którzy muszą ”działać” od samego rana  na wysokim poziomie w ciągu dnia. Jednak spożywanie wysokobiałkowego śniadania może pomóc Ci uniknąć przejadania się podczas lunchu i między posiłkami. To może pomóc uniknąć spadku energii w środku dnia.

Wysokobiałkowe śniadanie a może więcej węglowodanów

– Podsumowanie

Jeśli próbujesz schudnąć, możesz  wybrać śniadanie wysokobiałkowe zamiast wysokowęglowodanowego. Dzieje się tak dlatego, że białko jest wolniej trawione niż węglowodany. W rezultacie możesz czuć się pełniejszy i jeść mniej kalorii w ciągu dnia.

Z drugiej strony, jeśli próbujesz osiągnąć lepsze wyniki podczas treningu lub trenujesz wcześnie rano, możesz wybrać śniadanie wysokowęglowodanowe zamiast wysokobiałkowego. Dzieje się tak dlatego, że węglowodany są szybciej trawione niż białko, co może pomóc Ci poczuć się bardziej energicznie.

Ostatecznie nie ma znaczenia, które z nich wybierzesz. Dopóki jesz pożywne śniadanie, prawdopodobnie czerpiesz korzyści ze zrównoważonej diety i optymalnego odżywiania.

 

Czytaj dalej: Insulinooporność ? objawy, przyczyny i możliwości leczenia

Czytaj dalej: Beneficial effects of a higher-protein breakfast