Ciasteczka owsiane z sokiem jabłkowym.

Witajcie! Czy słyszeliście kiedyś pojęcie kulki mocy, które przed każdym meczem przygotowuje, żona Roberta Lewandowskiego ? Jeśli tak to mamy dla was świetną alternatywę! Ciastka owsiane z sokiem jabłkowym pozwolą zrealizować tobie bardziej wydajny trening czy utrzymać dobrą intensywność bez spadku energii podczas wysiłku. Przekąska jest świetnym uzupełnieniem diety a zarazem niskokaloryczna.

Czas przygotowania: 15min
Czas całkowity: 30min
Ilość: 20sztuk

Przygotowanie – Piekarnik nastaw na temperaturę 180 stopni z funkcją grzania góra – dół. Dużą blachę wyłóż papierem do pieczenia. Płatki owsiane podpraż na złoty kolor, wysyp je do miski i zalej wcześniej mocno podgrzanym sokiem jabłkowym, odstaw na 10 minut. Następnie dodaj pozostałe składniki, mąkę ryżową, mąkę pszenną pełnoziarnistą, posiekane orzechy nerkowca oraz pokrojone w paski suszone morele, miód, szczyptę soli, cynamon i ekstrakt z wanilii. Wymieszaj 🙂 . Ciasto wykładaj na blachę łyżką, formując kulki równej wielkości. Piecz 15 minut.
Pamiętajcie, że można użyć dowolnych bakalii, a sok jabłkowy można zastąpić pomarańczowym.

Składniki
1 szklanka płatków owsianych
1 szklanka soku jabłkowego
1/4 szklanki mąki ryżowej
1/4 mąki pszennej pełnoziarnistej
1/4 szklanki nerkowców
1/4 szklanki suszonych moreli
2 łyżki miodu lipowego
1 łyżka cynamonu
1 łyżka ekstraktu waniliowego
szczypta soli

 

Czytaj dalej: Fit ciasto dla dwojga