1. Miód pszczeli – Jest zdecydowanie słodszy od cukru dlatego używajmy go mniej. Pamiętajmy, że miód traci swoje wartości w wysokich temperaturach ( maksymalna temperatura podgrzewania to 40 stopni ). Najwięcej wartości składników odżywczych ma miód surowy. Najlepiej używać go do deserów, słodkich dressingów, lodów itd.
  2. Syrop klonowy – Jest doskonałym zamiennikiem cukru białego. Jest to w 100% naturalna substancja słodząca z soku klonowego. Ciemne syropy mają bardziej intensywny smak i najczęściej używa się je do pieczenia. Pamiętaj aby wybierać organiczny syrop klonowy – zapewnia to czystość produktu i gwarantuje jego jakość.
  3. Melasa – Powstaje w procesie przetwarzania cukru trzcinowego. Im ciemniejszy kolor melasy tym zawiera mniej cukru. Melasa ma słodko-gorzki smak. Melasa jednak jest bardziej kaloryczna od syropów klonowego i daktylowego i nadaje się najlepiej do ciastek pełnoziarnistych i pierników.
  4. Syrop z agawy – Powstaje z zagęszczonego soku z agawy. Charakterystyczną cechą tego syropu jest bardzo niski indeks glikemiczny IG15 i jest polecany diabetykom oraz osobom stosujące diety niskokaloryczne. Niestety ten produkt zawiera wysoką zawartość fruktozy i przyczynia się do wypłukiwania z organizmu witamin i minerałów.
  5. Syrop z brązowego ryżu – Słodki smak z posmakiem toffi. Syrop jest uzyskiwany ze skrobi ryżowej. Zawiera witaminy z grupy B. Można używać go do słodzenia gorących i zimnych napoi. Świetnie sprawdza się do słodzenia batonów z musli ze względu na lepką konsystencje. Posiada łagodny smak.
  6. Syrop daktylowy – Występują tu białka, tłuszcze, karoteny, witaminy z grupy B, witamina E, wapń, żelazo i fosfor. Ma gęstą konsystencję i karmelowy smak. Możemy używać go w polewach do lodów, słodzenia napoi, czy ciast.
  7. Sypkie cukry – Cukier trzcinowy nierafinowany, demerara, muscovado

Uwaga!

W sklepach często sprzedawany jest cukier brązowy, który jest cukrem białym zabarwionym melasą lub karmelem. Nie ma on nic wspólnego z nierafinowanym cukrem trzcinowym. Aby kupić właściwy, na etykiecie musi być zamieszczona informacja: Cukier trzcinowy 100%