W książkach kucharskich jak i internecie jest pełno przepisów na ciastka bezglutenowe, bez jajeczne, beztłuszczowe i czego dusza zapragnie wraz ze słowem BEZ.
A co jeśli ktoś nie może jeść zbóż zarówno tych glutenowych jak i bezglutenowych? Kuchnia ATS zna sposób jak można ugościć alergików i celiaktyków.

Składniki:

– 2 szklanki mąki z ciecierzycy

– łyżka karobu w proszku lub kakao

– 2 łyżki miodu lub syropu daktylowego

– 2 łyżki oleju kokosowego

– cynamon do smaku

– 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej

– łyżeczka octu jabłkowego lub soku z cytryny

– kilka łyżek wody

– nasiona do dekoracji np mak, sezam, płatki czekolady(opcjonalnie)

Wykonanie:

1. Do miski wrzucić wszystkie składniki (oprócz wody i nasion) i wyrobić.
2. Do masy dodawać powoli wody, tyle by połączyły się wszystkie składniki. Jeśli ciasto klei się do ręki to należy dodać jeszcze trochę mąki z ciecierzycy.
3. Z ciasta zrobić kulę i lekko ją rozpłaszczyć na pergaminie. Ciasto przykryć folią spożywczą i rozwałkować na grubość ok 3-4 mm (folia sprawi, że ciasto nie będzie się przyklejało do wałka).
4. Posypać nasionami, przykryć ponownie folią i przejechać wałkiem by nasiona zagłębiły się w cieście.
5. Ciasto pokroić radełkiem lub nożem i przełożyć z pergaminem na blaszkę
6. Piec w temperaturze 160°C ok 15-20min. Należy kontrolować by ciasto się nie przypaliło, bo będzie wtedy twarde.
7. Gdy ciasto wystygnie można je połamać wzdłuż nacięć na jaką się chce wielkość.

Share with your friends: